نیپل لوله تعریف و توضیح آن، انواع و کاربرد آن موضوع این مقاله است. چنانچه علاقمند به کسب اطلاعات در رابطه با نیپل لوله هستید ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
عملیات لوله کشی کاربرد بسیاری در صنایع مختلف دارد. با بهرهمندی از فرایند لوله کشی میتوانیم سیالات مختلفی را جابجا کنیم.
برای اینکه بتوانیم طی فرایند لوله کشی مسیر لوله را تغییر دهیم، یا انشعابات جدیدی را در لوله اصلی به جهت ایجاد مسیرهای بیشتر برای عبور سیال ایجاد کنیم و … نیاز به تجهیزاتی داریم که به جهت انجام این کارها و برای دستیابی به این اهداف ساخته شده باشند، حال به این تجهیزات و ابزارآلات اتصالات لوله گفته میشود. اتصالات لوله که یک نوع تجهیزات صنعتی هستند، به دو دسته، اتصالات جوشی و اتصالات فشار قوی تقسیم میشوند.
نیپل لوله یک از انواع اتصالات فشار قوی
اتصالات فشار قوی خود به دو دسته اتصالات فشار قوی ساکت ولد، اتصالات فشار قوی دنده تقسیم میشوند. این دو دسته در نوع ساخت و همچنین در نحوه اتصال آنها به شیرآلات و لولهها متفاوت هستند. اتصالات فشار قوی ساکت ولد یک برآمدگی در داخل خود دارند که در واقع محل ثابت شدن و قرارگیری لوله است، پس از قرار گرفتن لوله داخل این اتصالات آنها را از بیرون جوش میدهند تا آب بندی شده و ثابت شوند.
اتصالات فشار قوی دندهای با توجه به نامی که دارند در هر دو طرف و یا حداقل در یک طرف آنها رزوه وجود دارد. اتصالات لوله فشار قوی دندهای، اتصال لولهها و رزوهها را ممکن میسازند. برای آب بندی آنها به طور کامل گاهی اوقات بر روی محل آنها از فرآیند جوش کاری استفاده میشود. اما در کل، این مدل اتصالات به صورت پیچی هستند و الزامی به فرآیند جوش وجود ندارد. اتصالات دندهای دارای انواع مختلفی هستند زانوییها، مهره ماسوره، سه راهیها، بوشنها و نیپلها از نمونههای این اتصالات هستند، از آنجایی که موضوع مقاله ما نیپل لوله است، فقط به این مورد خواهیم پرداخت.
مطلب پیشنهادی
نیپل لوله چیست ؟
نیپل لوله ازجمله اتصالات فشار قوی است که نوع دندهای آن نسبت به نوع ساکت ولد بسیار پرکاربردتر است. در مواقعی که در مسیر انتقال سیال قصد داریم قطر لوله را تغییر دهیم و لوله را یک لوله با قطر کمتر و یا بیشتر وصل کنیم، از نیپل استفاده میکنیم.
از آنجایی که اهداف مختلفی در فرایند لوله کشی داریم و با توجه به این اهداف از لولههایی با جنسهای مختلف استفاده میکنیم. به همین دلیل در ساخت نیپل نیز مانند سایر اتصالات از بخشی از لوله استفاده میشود. بنابراین ویژگیهای نیپل با ویژگیهای لولهای که با توجه به آن و از آن ساخته شده همسان است. به همین دلیل همانطور که انواع مختلفی از لولهها در بازار موجود است، نیپل لوله نیز با جنسها و انواع مختلفی در بازار موجود است؛ بنابراین برای انتخاب نیپل لوله مناسب باید به جنس لولهای که نیپل قرار است روی آن نصب شود توجه کرد. با توجه به این مسئله و فاکتور نیپل لوله به دو دسته درزدار و بدون درز تقسیم میشود.
راهنمای انتخاب نیپل لوله
با توجه به اینکه انواع مختلفی از نیپل در بازار عرضه شده، برای انتخاب نیپل لوله مناسب باید به چند نکته توجه کنیم که در ادامه به این نکات خواهیم پرداخت. از جمله اصلیترین نکاتی که حین تهیه و انتخاب نیپل باید به آن توجه کنید، کاربردی است که از نیپل انتظار دارید. برای مثال اگر میخواهید در فرایند لوله کشی سيالات شیمیایی را جابجا کنید، باید از نیپل لولهای استفاده کنید که از لوله مانسیمان تهیه شده باشد.
از جمله دیگر نکاتی که حین تهیه و انتخاب نیپل لوله باید به آن توجه کنید، شرایط و وضعیت محیطی است که لوله و به تبع نیپل در آن نصب خواهد شد. میتوان در این زمینه به رطوبت محیط، احتمال وقوع حادثه بالقوه، تابش مستقیم آفتاب، درجه دما و احتمال تماس با مواد شیمیایی اشاره کرد.نکته دیگری که حین انتخاب و تهیه نیپل لوله باید به آنها توجه کنید، ضخامت و مشخصههای فیزیکی لولهای است که از آن در فرآیند لوله کشی استفاده خواهید کرد، چرا که نیپل انتخابی شما باید مناسب جنس لولهای باشد که قرار است به آن وصل شود.
انواع نیپل لوله
پی بردیم که به تعداد انواع لولههایی که در بازار عرضه میشود و از آنها در فرآیند لوله کشی استفاده میشود، انواع متفاوت نیپل لوله نیز وجود دارد. در ادامه به بررسی برخی از پرکاربردترین انواع نیپلهای لوله موجود در بازار خواهیم پرداخت.
نیپل فنری:
نام دیگر نیپل فنری نیپل رادیاتور است. این مدل جایگزین بسیار مناسبی برای اتصالات رادیاتور است. قابلیت فنری نیپلهای فنری موجب افزایش طول عمر و کیفیت اتصال رادیاتورها میشود. از دیگر مزیتهای این مدل نیپل میتوان به این مسئله که این مدل نیپلها فاقد اشکالات مربوط به اتصالات ثابت مثل تنظیم نبودن فاصله بین لوله رفت و برگشتی شوفاژ هستند، اشاره کرد. نیپلهای فنری معمولاً از جنس استیل هستند؛ بنابراین این نوع از نیپلها نسبت به مدلهای آلومینیومی مستحکمتر هستند. طول این مدل نیپل لوله بسته به نیاز مختلف است، اما اصولاً نمونههای موجود در بازار بین ۸ تا ۱۰ سانتی متر هستند.
نیپلهای گالوانیزه :
با توجه به شرایط محیطی و ویژگیهای سیالی که از داخل لوله عبور میکند، برخی از لولهها در معرض زنگ زدن، سوراخ شدن و خوردگی هستند. در این مواقع استفاده از لولههای گالوانیزه توصیه میشود چرا که فرایند گالوانیزه استحکام و طول عمر لوله را بسیار افزایش میدهد و از آنجایی که نیپل مورد استفاده باید با لوله همخوانی داشته باشد، در چنین موقعیتهایی باید از نیپل گالوانیزه استفاده کرد. نکته ای که در این زمینه باید به آن توجه کرد این است که این نیپل و لولهها نباید در معرض جوشکاری قرار بگیرند چون در این صورت باعث آلودگی محیطی میشوند.
نیپل فانتزی:
با توجه به گستردگی عملیات لوله کشی همه لولههایی که در این فرایند استفاده میشوند، بسیار بزرگ نیستند. برای مثال در منازل مسکونی از لوله و فرایند لوله کشی بسیار استفاده میشود، برای مثال لوله کشی گاز، لوله کشی آب و ... بنابراین در شرایطی که لولهها کوچکتر از لولههای صنعتی هستند از نیپلهای فانتزی استفاده میشود.
از جمله تفاوتهای اساسی نیپلهای فانتزی با سایر نیپلها ظاهر آن است، از آنجایی که این نوع از نیپل لوله برای مصارف خانگی ساخته میشود، ظاهر شکیل تری دارد. با توجه به اینکه یک سمت یا هر دو سمت یک نیپل دارای رزوه است، آن را به دو گروه نیپل یکسر دنده و نیپل دو سر دنده تقسیم میکنند. از جمله دیگر فاکتورهایی که در تقسیم بندی نیپلها موثر است، کلاس آنها است. با توجه به کلاس نیپلها را به سه گروه۳۰۰۰ و ۶۰۰۰و ۹۰۰۰ تقسیم میکنند.
سایز و اندازه نیپل لوله
نیپل لوله یک سایز معین و مشخص از پیش تعیین شده ندارد و با توجه به شرایط و کاربردی که مد نظر است و لولهای که قرار است به آن متصل شود، میتوان از آن در سایزهای مختلف استفاده کرد. اما اکثر نیپلهای موجود در بازار بین ۱.۲ تا ۳ اینچ هستند.